Het onderzoeksteam in de zaak van het neerhalen van vlucht MH17 komt met vier aanhoudingsbevelen. Het gaat om de 48-jarige rebellenleider Igor Strelkov (ook bekend als Igor Girkin), zijn rechterhand Sergej Doebinski (56), diens assistent Oleg Poelatov (52) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (47).
Dat maakte Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT), bekend.
Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Hun handelen en samenwerking hebben geleid tot het neerhalen van MH17. Ze hebben niet zelf op de knop gedrukt, aldus Westerbeke.
Kort na de aankondiging publiceerde de politie op de eigen website vier afzonderlijke opsporingsberichten, waarop de verdachten ook te zien zijn op een foto. De politie verzoekt lezers die een vermoeden hebben over waar de vier verdachten zijn, contact op te nemen. “Benader hem niet zelf, maar neem waar u hem ziet contact op met de politie.”
MH17: diplomatieke actie Nederland tegen Rusland
Nederland heeft “diplomatieke stappen” genomen tegen Rusland omdat het land niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten.
De minister schrijft dat "diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken". Wat de stappen inhouden, staat niet in de brief.
Rusland heeft het onderzoek naar het neerschieten van het passagiersvliegtuig MH17 in het Oekraïense luchtruim als eenzijdig bekritiseerd. "Rusland had geen kans om deel te nemen aan het onderzoek naar deze vreselijke ramp, hoewel we dat vanaf het begin hadden aangeboden", zei een woordvoerder van het Kremlin.
De door Rusland gesteunde separatisten hebben ook woensdag weer Russische betrokkenheid met de lancering van de raket ontkend. "Het was technisch niet eens mogelijk om het Buk-systeem van Rusland naar de Donbass te vervoeren", zegt Andrej Poergin, plaatsvervangend regeringsleider in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.
Het Buk-systeem dat voor de lancering werd gebruikt, kwam volgens de rebellen van de Oekraïense strijdkrachten. "Er was niemand in Donetsk die het had kunnen bedienen. De beschuldigingen waren daarom absurd. In plaats daarvan had Oekraïne het personeel om het systeem te bedienen. In Rusland is de apparatuur praktisch niet meer in gebruik", zei Poergin.